e-Defter Uygulamasına Geçmesi Gerekenler Mükellefler Başkanlığımıza intikal eden başvurulardan, 01/01/2021 tarihi itibariyle e-Defter Uygulamasına geç… 

 

 

GİB – e-Defter Uygulamasına Geçmesi Gerekenler Mükellefler Hakkında Duyuru

 

e-Defter Uygulamasına Geçmesi Gerekenler Mükellefler

Başkanlığımıza intikal eden başvurulardan, 01/01/2021 tarihi itibariyle e-Defter Uygulamasına geçmesi gereken mükelleflerimiz ile ilgili olarak, bazı tereddütlerin hasıl olduğu anlaşılmış olup, söz konusu tereddütleri gidermek adına, aşağıdaki açıklamaların yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.

Bilindiği üzere, Başkanlığımızca yayımlanan 1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinin (3 Sıra No.lu Elektronik Defter Tebliği ile değişen) “3.2. e-Defter Uygulamasına Dâhil Olma Zorunluluğu” başlıklı bölümünün “3.2.1.” maddesinde, e-Defter uygulamasına geçmesi gereken mükellef grupları;

  • e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler,
  • Türk Ticaret Kanununun 397 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler,

olarak belirlenmiştir.

Aynı bölümün 3.2.6. maddesinde ise söz konusu mükelleflerin uygulamaya geçiş tarihlerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Söz konusu düzenlemeye göre;

  • e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren),
  • Söz konusu Tebliğin yayım tarihi itibarıyla Türk Ticaret Kanununun 397 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler 1/1/2020 tarihinden itibaren, 2020 ve müteakip yıllarda bağımsız denetime tabi olma şartlarını sağlayan mükellefler ise şartların sağlandığı yılı takip eden yılın başından itibaren,

e-Defter uygulamasına geçmek zorundadırlar.

Bu kapsamda, Başkanlığımızca 1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinin “3.2.1. e-Defter Uygulamasına Dâhil Olma Zorunluluğu” başlıklı bölümünün 1 inci fıkrası gereğince, e-Fatura uygulamasına geçmesi gerektiği için e-Defter uygulamasına da geçmesi gereken sektör ve mükellef grupları, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” bölümünde açıklanmış olup, bu bağlamda aşağıdaki sayılan mükelleflere zorunluluk getirilmiştir.

  • 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
  • 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nden lisans alan (bayilik lisansı dâhil) mükellefler.
  • Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve/veya ithal edenler.
  • Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları.
  • 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle 2020 yılı içinde iştigal etmeye başlayan mükellefler.

Bu itibarla, mükelleflerimizden 1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinin “3.2. e-Defter Uygulamasına Dâhil Olma Zorunluluğu” başlıklı bölümü ile bu bölümün 1 inci fıkrasında atıf yapılan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” bölümünde belirlenen şartları taşıyanların, 1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde belirlenen süreler dahilinde e-Defter uygulamasına geçmeleri gerekmektedir.

Diğer taraftan, “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” bölümünde belirtilen şartları taşımayan, ancak 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında kendilerine e-İrsaliye, e-Arşiv Fatura, e-Bilet ve e-Müstahsil Makbuzu uygulamalarına geçme zorunluluğu getirilen mükelleflerden, söz konusu uygulamalardan yararlanmak üzere e-Fatura uygulamasına dahil olması gerekenlerin, e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ayrıca, e-Defter uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükelleflerden, gerek mükellefiyet türü gerekse işletme ölçeği nedeniyle gelir-gider kayıtlarını Defter-Beyan Sistemi kapsamında elektronik ortamda tutanların, bilanço usulüne göre defter tutmaya başlayana kadar e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Duyurulur.

Sosyal medyada paylaş